Woordmerk Zorgaanbieders

Zorg voor een geldige VOG

In de raamovereenkomst staan alle vereisten opgesomd waar u als aanbieder aan moet voldoen. Deze vindt u in bijlage 3 van de raamovereenkomst (Programma van eisen). Totaal staan hier 28 vereisten. Graag willen wij u attenderen op vereiste nummer 18, namelijk Verklaring omtrent Gedrag (VOG).

 

Wat houdt het in?

Bestuurder(s) en alle hulpverleners van uw organisatie die direct contact hebben met inwoners zijn in het bezit van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). De VOG mag bij aanvang van de werkzaamheden niet ouder zijn dan 12 maanden. 

Medewerkers die geen direct contact met inwoners hebben, hoeven niet over een VOG te beschikken. Echter medewerkers die toegang hebben tot systemen waarin vertrouwelijke gegevens worden verwerkt, moeten wel over een VOG beschikken.

De VOG is 5 jaar geldig. De gemeente Deventer heeft ervoor gekozen om elke 3 jaar een nieuwe VOG aan te laten vragen. Hierin is de lijn gevolgd van de Wlz, waar ook de aanbieders voor de medewerkers elke 3 jaar een nieuwe VOG moeten aanleveren. Tijdens de aanbesteding zijn hierover vragen gesteld en de antwoorden hierover staan in de nota van inlichtingen. Dit betekent dus dat u elke 3 jaar van uw personeel en bestuurder(s) een nieuwe VOG dient aan te vragen. Bij controle dient u de VOG’s te kunnen overleggen.

Het volgende screeningsprofiel dient u aan te vragen:

  • Voor alle medewerkers met direct inwonercontact geldt screeningsprofiel 'Gezondheidszorg en welzijn van mens en dier'.
  • Voor bestuurders van een rechtspersoon geldt een verklaring omtrent gedrag voor een Rechtspersoon.
  • Voor eigenaren die hoofdelijk aansprakelijk zijn, zoals een eenmanszaak, geldt een VOG voor personen met screeningsprofiel 'Gezondheidszorg en welzijn van mens en dier'.

 

Controle

De toezichthouder van de gemeente controleert de VOG’s tijdens de werkbezoeken.

 

Vragen

Voor vragen kunt u contact opnemen met Lieneke Bolhuis, contractmanager Wmo. Zij is bereikbaar via zorgaanbieders@deventer.nl.