Woordmerk Zorgaanbieders

Persoonlijke ondersteuning

Persoonlijke ondersteuning bestaat uit 3 onderdelen:

  • persoonlijke ondersteuning licht;
  • persoonlijke ondersteuning basis;
  • persoonlijke ondersteuning basis plus.

Persoonlijke ondersteuning is gericht op het bevorderen (leren), behouden of compenseren van de zelfredzaamheid en het zelfstandig participeren, opdat een cliënt zo lang mogelijk in zijn eigen leefomgeving kan blijven. Uitgangspunt is dat de begeleiding plaatsvindt in de directe leefomgeving van de cliënt.  De aanbieder met een contract levert alle onderdelen. Om voor Wmo maatwerkvoorzieningen in aanmerking te komen moet een cliënt tot de Wmo doelgroep behoren. Daarmee bedoelen we dat er sprake moet zijn van beperkingen, (chronisch) psychische of psychosociale problemen, waardoor er ondersteuning nodig is op het vlak van de zelfredzaamheid en participatie.   

Op het moment dat Persoonlijke ondersteuning wordt geboden zijn hierop de volgende voorwaarden van toepassing:

  • de begeleiding geschiedt individueel (wordt aan maximaal 1 cliënt tegelijkertijd geboden);
  • de begeleiding wordt geboden in een setting die toegankelijk en veilig is voor cliënt en waarbij de cliënt de aandacht krijgt die voor hem of haar passend is

Persoonlijke ondersteuning heeft altijd een doel. De begeleiding vindt plaats op geplande momenten én waar nodig met behulp van digitale middelen via extra contactmoment(en) op afstand waarbij de privacy van de cliënt is geborgd. Begeleiding kan daarnaast ondersteund worden door gebruik van digitale middelen als WhatsApp, Facetime, of andere vormen van  digitale contacten. De gemeente Deventer juicht de Inzet van digitale middelen toe. Inzet  van digitale middelen mag geen volledige vervanging worden van directe face-to-face contact bij de cliënt. Het is belangrijk dat dit onderdeel is opgenomen in het  ondersteuningsplan en afgestemd met de Toegang.  

 

Persoonlijke ondersteuning licht

In de kern gericht op lichte persoonlijke ondersteuning:

Er is sprake van lichte zelfredzaamheidsproblemen, met name waar het gaat om ontmoeting en sociale contacten. Veelal enkelvoudige ondersteuning op verschillende gebieden (die los van elkaar kan worden geboden) waarvoor het aanbod in de vorm van algemene voorzieningen (nog) niet toereikend of beschikbaar is. Het gaat hier bijvoorbeeld om het opdoen van sociale contacten. Leidraad = vinger aan de pols.

Het doel is altijd werken naar geen maatwerkvoorziening. Wat kan de omgeving bijvoorbeeld overnemen. Denk aan brieven lezen. De doelen zijn samen met de cliënt opgesteld en worden door de cliënt nagestreefd. De regie is in handen van de cliënt.

Persoonlijke ondersteuning licht kan vaak in combinatie worden geboden met inzet van door professionals aangestuurde geschikte vrijwilligers, die voldoen aan de vereisten die daaraan worden gesteld.

Voorbeelden licht: maatjesprojecten aansluiting zoeken voor overname, hulp bij administratie en financiën.

 

Persoonlijke ondersteuning basis

In de kern gericht op persoonlijke ondersteuning basis:

Er is sprake van basis ondersteuning als er beperkingen zijn in de zelfredzaamheid op meerdere leefgebieden (zelfredzaamheidsmatrix) en/of gedragsproblematiek waarbij de persoonlijke ondersteuning op de verschillende leefgebieden en/of in relatie tot de gedragsproblematiek aan elkaar gerelateerd is en integraal vanuit 1 organisatie/ondersteuner wordt geboden.

Vanwege de aard, omvang en duur van de beperkingen is de inwoner niet voldoende in staat om op eigen kracht of met hulp vanuit het netwerk tot een vorm van dagstructurering te komen. Er kan sprake zijn van zelfredzaamheidsproblemen op regie, structuur en/of communicatie (sociale contacten). Deze vorm van ondersteuning wordt door professionals geboden en vereist speciale kennis en expertise die niet bij vrijwilligers zondermeer aanwezig is. Leidraad = handen op de rug houden en mensen stimuleren (soms: vinger aan de pols).

De doelen zijn samen met de cliënt opgesteld en worden als gezamenlijke doelen nagestreefd. Er is sprake van gedeelde regie. Soms is sprake van een ontwikkeltraject (trainen/aanleren/stimuleren) van gedeelde regie naar eigen regie.

 

Persoonlijke ondersteuning basis plus

In de kern gericht op persoonlijke ondersteuning basis plus:

Er is sprake van basis plus ondersteuning in geval van ernstige problemen op meerdere leefgebieden en/of gedragsproblematiek en het (tijdelijk) niet of slechts in beperkte mate zelfredzaam zijn. Naast de persoonlijke ondersteuning vanuit de Wmo ontvangt de cliënt vaak specialistische zorg/toezicht. Vaak gaat het om situaties waar mensen zelfs met deze ondersteuning nog maar nèt thuis kunnen blijven wonen. Dit vereist speciale expertise die enkel kan worden geboden door professionals en niet door vrijwilligers, ook niet als zij specifiek geschoold zouden worden.

Vanwege de aard, omvang en duur van de beperkingen is de inwoner niet in staat tot een vorm van dagstructurering te komen. De inwoner is aangewezen op een gespecialiseerde vorm van begeleiding, vanwege complexe problematiek, waarbij wordt aangesloten bij de mogelijkheden en wensen van de deelnemer.

Er is geen sprake van gedeelde regie, maar van overname van regie door de begeleider. De bedoeling van deze ondersteuning is om tijdelijk deze extra inzet te leveren zodat zo snel mogelijk (binnen maximaal 1 jaar) weer af te schalen naar basis en te zorgen voor een stabiele basis.
Bij onvoldoende kennis van de beperking zou de begeleiding een averechts effect hebben.


Aanbieders gecontracteerd per 1 januari 2024

ABC de Cirkel
Almira Zorg en Welzijn B.V.
Alphatrots B.V.
Andre Dragt
Atelier Fikret
Autisme Integraal
AutWise
Balans in hoofd en huis
Beter Thuis Wonen Holding B.V.
BiOns
Bureau Gezinszorg
Care Zorg&Welzijn
Carinova
CasesToCare
Coöperatie Boer en Zorg B.A.
Creating Balance B.V.
De Horsthoeve
De Parabool
DeventerCoach
E. Cameselle
Edith Stegeman-Timmers
Eleos
Evim Zorg
Eylem Zorgt
Flow-Ing
HalteZ B.V.
Helderzorg B.V.
Henk Harmsen Ambulant Begeleider
Het Zorgmakelaarskantoor ZIN BV 
Hifive B.V.
Home Instead Thuisservice DLZ
Huis van aandacht en zorg
Hulpdiehelpt B.V.
HulpZaam
IJsselzorg B.V.
IQ Coaches Nederland
IrisZorg
Johan Wilms
JP van den Bent
KunstWerkt  
Linda Blom
Menslievende Zorg- en Maatschappelijke Ondersteuning B.V.
Moon-Star Administratiekantoor
Nevin Ugur Begeleiding & Advies
Noalies I B.V.
PACT4K
PGVZ B.V.
Philadelphia Werk & Begeleiding Oost Nederland
Present Coaching
Professionals in NAH B.V.
QZorg
RIBW Groep Overijssel
Solide Beweging
Stap7
Statera Raad en Daad
Stichting GoedGeregeld
Stichting Het Dagelijks Bestaan
Stichting Interakt Contour Groep
Stichting Kadera aanpak huiselijk geweld
Stichting Ludgerus, wonen voor senioren
Stichting Nederland Participeert
Stichting 's Heeren Loo Zorggroep
Stichting Siriz
Stichting Tactus Verslavingszorg
Stichting Woon- en Zorgcentrum Humanitas
Stichting Woon-, Zorg- en Dienstencentrum 't Dijkhuis
Stichting Woonzorg Lojal
Stichting Ygdrasil
Stichting ZorgTendens
Stichting Zozijn Zorg
Thuishulp Gezellig III B.V.
Vérian Zorg Holding B.V.
Zilverzorg B.V.
Zorgboerderij Daarom
Zorgcoöperatie Klaver4you U.A. 
Zorggroep Solis
Zorgplus GGZ B.V.